Anne i Nepal

I maj 2006 forlod jeg Danmark for at starte et nyt og spændende liv i Nepal. Jeg har underskrevet en 2-årig kontrakt med Mellemfolkeligt Samvirke som udviklingsarbejder i Nepal.... Formålet med denne weblog er at holde alle jer derhjemme opdateret om mine oplevelser i det vestlige Nepal.

Tuesday, August 08, 2006

DWO - Dalit Welfare Organisation

På mit første besøg i Nepalgunj fik jeg mulighed for at møde de to organisationer jeg skal arbejde hos, nemlig DWO og CWD. Jeg vil her fortælle lidt om DWO, hvor jeg skal være 50 % af min tid – undskyld længden, men der jo meget at fortælle.

Dalit Welfare Organisation
DWO – Dalit Welfare Organsation – er en nepalesisk organisation der arbejder for Dalit kvinders rettigheder på lokal og national plan. Dalit folket er kendetegnet ved, at de befinder sig i bunden af kastesystemet. Nederst i dette indslag har jeg skrevet lidt om kastesystemet.

DWO blev grundlagt i 1994 og arbejder mod at skabe et retfærdigt samfund, hvori Dalit folk kan deltage 100 % og være i stand til at nyde lighed og frihed i Nepal. DWO er en organisation grundlagt af Dalit folk, der arbejder udelukkende for andre Daliter. Organisationen arbejder med at hæve Dalit samfundet ved at styrke deres selvværd og opbygge institutionel kapacitet på græsrodsniveau.

I lokalsamfundene arbejder DWO med kvindegrupper. Organisationen hjælper de fattige Dalit kvinder i en landsby med at organisere sig i en gruppe, denne gruppe modtager så undervisning af DWO – først og fremmest i at læse og skrive og i gruppedannelse. Derudover bliver de oplyst om deres rettigheder i Nepal, og DWO medvirker til, at mange myter om at Daliter som mennesker er mindre værd, bliver aflivet hos disse kvinder, der pludselig begynder at se sig selv som mennesker på lige fod med naboen.
I gennem disse grupper sparer kvinderne også penge sammen. Disse penge lånes så ud til en kvinde i gruppen, der bruger dem til at starte en lille forretning, så hun kan tjene penge til sin familie. Efter nogle måneder tilbagebetaler hun pengene, og en anden kvinde fra gruppen kan låne dem til at komme i gang.

Under mit besøg i Terai havde jeg mulighed for at besøge to af disse Dalit kvindegrupper, og jeg var imponeret over det fantastiske stykke arbejde DWO hare gjort. Kvinder, der tidligere var bange for at sige deres navn, rejste sig nu op foran alle og præsenterede sig for mig og fortalte mig om deres problemer og den støtte DWO havde givet dem til selv at gå i gang med selv at forberede deres tilværelsen.

Mit arbejde hos DWO
På trods af at DWO er en stor national organisation, arbejder jeg udelukkende med det regionale kontor for midt-vest regionen. Kontoret ligger i Kohalpur cirka 20 km. nord for Nepalgunj. Mit arbejder bliver som rådgiver for DWO, hvor jeg skal rådgive dem i at blive en mere effektiv organisation. Jeg skal bl.a. hjælpe dem med at forbedre planlægning af deres programmer og implementering af dem, revidere deres monitorerings- og evalueringssystem, arbejde med at opbygge deres netværk og måske også influere dem med lidt dansk arbejdskultur. Der er nok at tage fat i, og det bliver et meget spændende job.

Eftersom langt de fleste af mine kollegaer er Dalit kvinder, der startede i en kvindegruppe og nu har arbejdet sig op på organisationsniveau, er der meget få der snakker engelsk. Ishwori (se billedet), den daglige leder og en af de få mænd i organisation, bliver min mentor og tætte kollega gennem de næste to år. Heldigvis snakker han en del engelsk, så i starten kommer jeg til at blive meget afhængig af ham. Han en skøn fyr der elsker at grine, så vi skal nok få det sjovt sammen. Jeg glæder mig i hvert fald til at komme i gang og skal nok holde jer alle underrettet om mit arbejde hos DWO.


Kastesystemet
Befolkningen i Nepal er, ligesom Indien, delt op ifølge et kastesystem. Kastesystemet er mere end tusind år gammelt og delte på det tidspunkt folk op i grupper alt efter deres arbejdsområde. Der eksisterer fire hovedkaster der hver har flere 100 underkaster, så det er næsten umuligt at finde rundt i de 3000 kaster, der findes i landet. Den øverste kaste, Brahmin, tager sig af de religiøse opgaver (præster og lærere), den efterfølgende kaste, Kshatriya, tager sig af de politiske opgaver (adelige og krigere), forretningsfolk og håndværkere tilhører Vaishy kasten – i bunden af hierarkiet findes Dalit folket også kaldet kasteløse eller værre endnu de urørlige.

Eftersom Dalit folket udfører de mest urene job i landet, ønsker folk fra andre kaster ikke at komme i kontakt med dem. På trods af at kastediskrimination blev forbudt i 1990 lider Dalit folket stadig under dette system. De kasteløse, der udgør 20 % af befolkningen i Nepal, lever under apartheid-lignende forhold, hvor de diskrimineres på næsten alle områder. Kasteløse må ikke spise samen med folk fra en højere kaste eller bruge den samme brønd. Næste dagligt læser jeg i avisen om en Dalit der har fået bank, fordi han eller hun har drukket af en offentlig vandhane – dette gælder ikke kun voksne; i sidste uge læste jeg om en 7-årig pige der fik bank af en lærer, fordi hun drak fra en offentlig vandhane.
Fordi Dalit folk ikke har adgang til samme ressourcer som resten af befolkningen lever langt størstedelen af dem i stor fattigdom. Derudover har de fleste af dem et meget lavt selvværd, eftersom de jo er vokset op i et samfund, der betragter dem som urørlige.

I den hinduistiske religion tror man på karma og reinkarnation. Dette har afgørende betydning for kastesystemets fortsatte eksistens, eftersom folk her tror på, at de er født ind i deres kaste pga. handlinger i tidligere liv. Dette betyder også, at det er meget stærke kræfter man kæmper imod, når man som DWO ønsker at afskaffe al kastediskrimination – men DWO kæmper hårdt og gør et utroligt stykke arbejde.

Læs mere om DWO: www.dwo.org.np

0 Comments:

Post a Comment

<< Home