Anne i Nepal

I maj 2006 forlod jeg Danmark for at starte et nyt og spændende liv i Nepal. Jeg har underskrevet en 2-årig kontrakt med Mellemfolkeligt Samvirke som udviklingsarbejder i Nepal.... Formålet med denne weblog er at holde alle jer derhjemme opdateret om mine oplevelser i det vestlige Nepal.

Monday, January 22, 2007

Nepalgunj Optøjer

Efter en dejlig juleferie i Danmark er jeg nu tilbage i Nepalgunj. Selv om jeg havde læst og hørt om optøjerne i Nepalgunj i juledagene, havde jeg faktisk fuldstændig glemt alt om dem igen, men de mange nedbrændte butikker, møbler og motorcykler på Surkhet Road talte sit tydelige sprog om en by der havde været gennem 2 dages kampe. Optøjerne i juledagene havde resulteret i 150 plyndrede og nedbrændte butikker, 1 død og 20 sårede.

Jeg har siden deltaget i møder omkring optøjerne, og alle er i vildrede omkring hvorfor det skete og hvem der stod bag det. Mange er dog af den overbevisning, at det var royalister, der stod bag optøjerne; folk der er stærkt imod den demokratiske proces der sker i Nepal i øjeblikket. Det menes også, at de folk der plyndrede og ødelagde var folk udefra betalt af lokale royalister for at lave ballade. Samtidig var myndighederne fuldstændig handlingslammet.
Videooptagelser viser 200 betjente stå og kigge på en håndfuld mennesker bryde ind i en tv-forretning, hvorefter de går forbi politiet med deres tyvekoster. Dette skete d. 26. december, hvor der rent faktisk var udgangsforbud i Nepalgunj, hvilket politiet dog på ingen måde håndhævede.

Påskuddet for at starte urolighederne var de mange forskellige befolkningsgrupper, der bor i byen. Der er stor forskel på Madhesi – det oprindelige Terai-folk der har stor tilknytning til Indien og eget sprog – og Pahadi folk, der er tilflyttet fra bjergene og nu sidder på alle vigtige stillinger i Terai.
Også mellem den store gruppe muslimer i byen og hinduisterne er der konflikter. Dog er opfattelsen, at disse konflikter aldrig har været voldeligt og blot blev brugt i juledagene som påskud for at starte disse optøjer.

Det er foruroligende, at der skal så lidt til at starte optøjer af denne karakter. I øjeblikket arbejder alle på at finde ud af, hvad der skete, hvorfor det skete, hvorfor det ikke blev stoppet og – vigtigst af alt – hvordan man sikrer, at det ikke sker igen i en by med så store forskelle i både politik, økonomi, religion og sociale forhold.

Billeder følger senere

0 Comments:

Post a Comment

<< Home